Sint-Janskruid tegen depressie

Depressie behandelen met sint-janskruid?

Recentelijk attendeerde een betrokken lezer van mijn blogs me op sint-janskruid. Zij heeft goede ervaringen met het gebruik van sint-janskruid bij depressie. Dit stimuleerde me om me te verdiepen in de werking ervan. Ik voel me opgewekt, want ik heb het kruid opzocht via google en wat blijkt? Ik heb sint-janskruid in mijn tuin.

Een zonnige plant Hertshooi genaamd

In drievoud vrolijkt sint-janskruid mijn tuin op. Ik was me hiervan onbewust want ik ken de plant alleen onder de naam Hertshooi. Het plantje staat tevens bekend onder de best lastige benaming Hypericum. Sint-janskruid is gek op zon. Hierdoor bloeit hij fleurig geel. Hieronder kun je twee van de drie exemplaren uit mijn tuin bewonderen. De gele bloemetjes zijn weliswaar veranderd in besjes en de foto’s zijn wat vaag, maar ik heb de planten binnen handbereik en dat stemt me positief*. Wat kan sint-janskruid voor jou betekenen?

Sint-janskruid als antidepressivum?

In Duitsland wordt sint-janskruid geregeld voorgeschreven als antidepressivum (1). In Nederland is het kruidenmiddel zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek (2). Voor zover ik heb kunnen nagaan, wordt het middel in Nederland niet actief voorgeschreven (3). Wel is een preparaat op basis van sint-janskruid sinds 2007 geregistreerd als medicament tegen een milde depressie. Volgens het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB) is de werking van het product namelijk voldoende aangetoond bij milde depressie (4).

Sint-janskruid tegen milde depressie

Onderzoek uit onder andere 2004 toont aan dat sint-janskruid een milde depressie helpt verminderen (5 en 6). Onderzoek uit 2005 laat zien dat de werking van sint-Janskruid bij depressie – ook bij ernstige – van hetzelfde niveau is als die van de synthetische tricyclische antidepressiva (7). In dezelfde lijn concluderen onderzoekers in hun rapportage van 2008 dat sint-janskruid dezelfde resultaten geeft als de standaard antidepressiva. Laatstgenoemd onderzoek gaat nog een stapje verder en komt tot de slotsom dat sint-janskruid minder bijwerkingen heeft dan de standaard antidepressiva (8).

Of voldoende onderzocht is of sint-janskruid goed werkt bij ernstig depressieve opgenomen patiënten, heb ik niet kunnen vinden. Anno 2000 was dit in ieder geval nog niet het geval (1). Nu ben je vast benieuwd hóe dit kleurige plantje je humeur kan verbeteren.

Sint-janskruid verbetert werking neurotransmitters

De stoffen die de geneeskrachtige plant bevat, zijn van invloed op je gemoed. Verschillende stoffen uit sint-janskruid schijnen elkaar te versterken waardoor ze de heropname remmen van de neurotransmitters noradrenaline, serotonine en dopamine. Dit zijn alle drie neurotransmitters die je stemming verbeteren. De geneeskundige werking van sint-janskruid lijkt op die van de conventionele antidepressiva zoals SSRI’s en tricyclische antidepressiva (1 en 9). Als je sint-janskruid gaat gebruiken, moet je wel wat geduld opbrengen.

Afname van je depressie gaat geleidelijk

Net als bij de synthetische antidepressiva, treedt het effect van de werkzame stoffen in sint-janskruid langzaam op. Het kan weken duren voor je effect ervaart (10 en 11). Die kop thee die ik vanmorgen heb gedronken gemaakt van sint-janskruid, heeft dus nog niet veel gedaan bij me ;-). Bijwerkingen heb ik hierdoor evenmin ervaren. Toch ga ik je vertellen wat ik erover gelezen heb.

Bijwerkingen van sint-janskruid

Wat ik ben tegengekomen over bijwerkingen is dat sint-janskruid (in pillen, kruiden of thee) klachten kan geven van zonverbranding, duizeligheid en diarree (12). Daarnaast las ik dat het maagproblemen kan veroorzaken, hoofdpijn en een droge mond. Vermoeidheid, minder zin in seks en huiduitslag of jeuk als teken van over­gevoeligheid of allergie worden eveneens vermeld als bijwerkingen (13). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  (RIVM) waarschuwt dat sint-janskruid niet samengaat met bepaalde medicijnen.

Oppassen bij gebruik sint-janskruid met medicijnen

Sint-janskruid kan het effect van geneesmiddelen beïnvloeden. Door sint-janskruid kan de werking van medicijnen verminderen of juist versterken (13). Dit laatste is het bijvoorbeeld het geval bij kalmeringsmiddelen of medicijnen tegen angst of tegen depressie. Bij gebruik van antidepressiva én sint-janskruid samen kan stapeling van de stof serotonine optreden. Dit kan dit kan leiden tot het gevaarlijke serotoninesyndroom, met hart­kloppingen, verwardheid, koorts, ­hallucinaties en in ­uitzonderlijke gevallen zelfs de dood tot gevolg (13 en 14).

De werking van anticonceptiepil en chemotherapie kan door sint-janskruid juist verminderen (13 en 14). Tevens kan sint-janskruid een negatieve invloed hebben op het effect van medicijnen tegen schimmelinfecties of virusinfecties, bloedverdunners, maagzuurremmers, cholesterolverlagers, hartmedicijnen en hiv-remmers (12, 13, 14 en 15). Een hele lijst die ik noem, maar ik wil je graag goed informeren. Daarom meld ik je tot slot het volgende.

Raadpleeg een arts

Gebruik je medicijnen of de pil? Consulteer dan eerst een arts over het gebruik van sint-janskruid. Een beetje een tobberige afsluiting van een middel dat jou kan opbeuren. En dat is okay, want er is geen zon zonder schaduw.

Noot:

* Een oplettende lezer van mijn blog wees me erop dat de sint-janskruid in mijn tuin geen medicinale werking heeft. Er blijken vele soorten te zijn. De juiste soort is de Hypericon Perforata en die ziet zó eruit, nét even anders dus:

2,173 Hypericum Perforatum Stock Photos and
        Images - 123RF

Aanbevolen boek

Brainfood. Voeding voor de hersenen

De schrijfster Charlotte Labee kampte met een heftige burn-out. Ze veranderde niet alleen haar manier van leven,
maar eveneens haar manier van eten. Hierdoor is ze volledig hersteld en bruist ze van energie. Het leuke aan haar boek is
dat je niet alleen kennis krijgt over goede voeding voor je brein, maar ook bruikbare recepten ontvangt om de kennis in de
praktijk toe te passen. Aan de slag dus :-). Klik hier voor een inkijkexemplaar

Brainfood. Voeding voor gezonde hersenen

Bronnen:

1. Sint-janskruid als antidepressivum | Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2000;144:1820-5

2. sint-janskruid | Apotheek.nl

3. Sint-janskruid bij depressie – Richtlijn – Richtlijnendatabase

4. College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB), (2007)

5. British Medical Journal (2004)l

6. Minerva (minerva-ebm.be)

7. British Medical Journal (2005)

8. https://www.cochrane.org/CD000448/DEPRESSN_st.-johns-wort-for-treating-depression

9. https://depressievereniging.nl/behandeling/antidepressiva/soorten-antidepressiva/

10. Sint-janskruid – ADHDblog.nl

11. Sint-janskruid, wat is het en welke voordelen en bijwerkingen heeft het. (sint-janskruid.nl)

12. Wees voorzichtig met sint-janskruid | Thuisarts.nl

13. Sint-janskruid, niet zo onschuldig als je denkt – RADAR+ (radarplus.nl)

14. RIVM (2019)

15. Sint-janskruid helpt tegen depressies, maar is niet altijd onschuldig · Gezondheid en wetenschap

4 2 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments