Medicatie bij ADHD - dos en donts

Niet doen: zelf experimenteren

Na een tijdje met de medicatie voor mijn ADD gestopt te zijn, was ik weer begonnen. Gewoon via de huisarts die me een volledige dosis voorschreef van mijn oude medicijn dexamfetamine. Dat bleek verre van ideaal. Ik kreeg last van ernstige bijwerkingen en was gelukkig zo wijs om te stoppen.

Omdat ik veel last had van de coronamaatregelen, wilde ik toch proberen om opnieuw te starten met de medicatie. Ik koos derhalve voor een andere aanpak.

Doen: zoek begeleiding van een expert

Dit keer benaderde ik het expertisebureau ADHD centraal. Vier jaar geleden ben ik reeds begeleid door ADHD centraal. Via dit bureau is ADD bij mij vastgesteld en is mijn eerste medicatie ingesteld. Dit was dexamfetamine. Ik heb dit een jaar genomen en ben toen gestopt. Dit wil niet zeggen dat ik ontevreden was over ADHD centraal. Integendeel. Ik ben juist blij met de dienstverlening. Dus ging ik terug.

Doen: probeer eens een ander medicijn

Vanwege de vervelende bijwerkingen van dexamfetamine, kreeg ik een ander medicijn voorgeschreven, namelijk lisdexamfetamine. Dit werkt trager dan dexamfetamine, want lisdexamfetamine wordt pas in het lichaam omgezet in de actieve stof dexamfetamine.

Een groot voordeel van lisdexamfetamine vind ik dat je slechts één pil per dag hoeft in te nemen. Dexamfetamine moest ik dagelijks vier maal slikken. Dat vond ik een gedoe. Tevens was ik vaak te laat met het innemen van mijn vervolgdosis waardoor ik in een rebound kwam.

Een ander voordeel van lisdexamfetamine ten opzichte van dexamfetamine, vind ik dat je gewicht hetzelfde blijft. Bij de dex viel ik af omdat mijn eetlust was verdwenen.

Doen: bouw de dosering langzaam op

Ik begon met een lage dosering van het medicijn en moest een dagboek bijhouden. Op die manier kon ik goed zien wat het medicijn met me deed. Lisdexamfetamine had een aanzienlijk geringer effect op me dan dexamfetamine. Ik voelde me weliswaar opgewekter, geconcentreerder en emotioneel stabieler, echter het was minimaal. Het vermoeden was dat de werking zou vergroten bij een hogere dosering.

Doen: monitor de (bij)werking(en)

Toen de dosering verhoogd werd, bleef het effect helaas hetzelfde. Mijn slaap nam jammer genoeg af en ik werd traag en somber. Uit mijn dagboek was af te leiden dat dit een rechtstreeks gevolg was van de verhoogde dosering. In overleg met mijn coach van ADHD centraal heb ik daarom een stopperiode ingelast.

Het duurde twee maanden voordat mijn slaapritme was hersteld. Aangezien ik de lisdexamfetamine twee maanden had geslikt, vond ik de bijwerkingen niet in balans met de werking. Om die reden ging ik op naar het volgende medicijn, wederom onder begeleiding van ADHD centraal.

Doen: informeer vooraf naar de (bij)werking(en)

Het derde medicijn dat ik heb geprobeerd, was bupropion. Bupropion wordt eveneens ingezet bij mensen met een depressie. Ik vroeg door naar de werking en de bijwerkingen van dit medicijn. Mijn coach lichtte toe dat bupropion je meer energie kan geven, je motiveert en je doelgerichter maakt. Wel heeft het twee weken nodig om tot werking te komen.

Het is gebruikelijk dat je aan het begin enkele bijwerkingen hebt in de zin van inzakmomenten overdag maar die gaan over na een week. Daarnaast kan dit medicijn de eerste week vreemde dromen geven, soms seksueel getint, aldus mijn coach. Dat leek me niet een heel schadelijke bijwerking 😉.

Ook kan bupropion een fluit in je oor veroorzaken – tinnitus genaamd – of je angstig maken. Deze bijwerkingen leken mij een stuk minder aangenaam. Als mensen het medicijn fijn vinden, hebben ze bijna geen bijwerkingen. Wanneer ze het daarentegen geen prettig middel vinden, stoppen ze na een week.

Niet doen: doorgaan bij ernstige bijwerkingen

Ik had bijwerkingen. Zo werd ik huilerig en angstig. Als de dood was ik dat ik tinnitus zou ontwikkelen. Die erotische dromen bleven dan wél weer uit. Na drie dagen stopte ik.

Doen: Als medicatie niet helpt, beweeg in de ochtend

Recentelijk had ik mijn laatste behandelgesprek met mijn coach. Hij zag momenteel geen verdere mogelijkheden voor medicatie. Hij vond me er zelfs beter bijzitten zonder medicijnen. Ik was het met hem eens; De bijwerkingen van de AD(H)D-medicatie zijn heviger voor mij dan de AD(H)D-symptomen zelf.

Mijn coach liet me weten dat bewegen – vooral in de ochtend – heilzaam is voor mensen met AD(H)D. We waren het wederom eens. De dag was nog jong. Snel bedankte ik hem en bewoog. Ik huppelde naar de voordeur, sprong naar buiten en rende naar de sportschool.

Noot

Op de sportschool was ik precies tegelijk klaar met een dame die ook precies tegelijk met mij was begonnen. We vonden dat grappig dus raakten aan de praat. Ze vertelde me – geheel uit zichzelf – hoe sporten in de ochtend haar helpt de dag door te komen. Ze wordt weliswaar erg moe ervan net als ik, maar het maakt haar hoofd helder en vrij van sombere gedachten. Ik vond dit zo prachtig dat ik bij deze haar casus inbreng als ‘bewijsstuk’ nummer 1 ;-).

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Abonneren op
guest

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments